søndag den 14. juni 2009

Militaerudgifterne saetter ny rekord

Ved Jørn Madslien
Business reporter, BBC News

Som verden 's rumfarts-og forsvarsindustrien forbereder sig til næste uge ' s Paris luft vise jubilæet, ser det ud til en stor del af fokus er indstillet på at flytte væk fra urolige civile fly beslutningstagere i retning af de selskaber, der gør jagerfly og andet militært isenkram.

Mens civile luftfartsindustrien kæmper med nedsat ordrer fra recessionen ramte flyselskaber, forsvarsindustrien forbliver i uhøflig sundhed.

"Den globale finansielle krise endnu ikke har en indvirkning på store våben selskaber 'indtægter, overskud og ordrebeholdninger," i henhold til den Stockholm-baserede fred institut SIPRI.

Globale militærudgifter steg 4% i 2008 til et rekordstort $ 1.464 mia (£ 914bn) - indtil 45% siden 1999, i henhold til SIPRI Yearbook, som blev offentliggjort i mandags.

Fredsbevarende operationer - der også være til gavn for forsvarsindustrien - steg 11%, med missioner iværksat i kriseområder som Darfur og Den Demokratiske Republik Congo.

"En anden registrering blev indstillet, idet det samlede af international fred operation personale nå 187.586," SIPRI siger.

Vækst i industrien

Top 10 global våben producenter
Boeing $ 30.5bnBAE Systems $ 29.9bnLockheed Martin $ 29.4bnNorthrop Grumman $ 24.6bnGeneral Dynamics $ 21.5bnRaytheon $ 19.5bnEADS (West Europe) $ 13.1bnL-3 Communications $ 11.2bnFinmeccanica $ 9.9bnThales $ 9.4bnSource: SIPRI

Købekraften for fred
Kilde: SIPRI. Alle tal fra 2007.

I alt er de 100 førende våbenproducenter solgt våben værd $ 347bn i løbet af 2007, det seneste år, for hvilken der foreligger pålidelige data er tilgængelige.

Næsten alle selskaber var amerikansk eller europæisk. Ca 61% af den samlede tegnede med 44 amerikanske virksomheder, med 32 vesteuropæiske selskaber tegner sig for yderligere 31%. Andre virksomheder skulle russisk, japansk, israelske og indiske.

"Siden 2002 er værdien af de 100 våbensalg er steget med 37% i reale termer," SIPRI siger. "Den amerikanske formandskab George W Bush ... var en periode på kontinuitet i våbenindustrien. Dette fulgte en periode med konsolidering i 1990'erne og begyndelsen af 2000'erne."

Den amerikanske rumfarts-og forsvarspolitik gigantiske Boeing stadig verden 's største, med våbensalg til $ 30.5bn i løbet af 2007. Den britiske 's BAE Systems rangeret en tæt anden, med våbensalg til $ 29.9bn, mens Lockheed Martin var tredje med $ 29.4bn i salget.

Big spender

Top 10 militære spenders
USA $ 607bnChina $ 84.9bnFrance $ 65.74bnUK $ 65.35bnRussia $ 58.6bnGermany $ 46.87bnJapan $ 46.38bnItaly $ 40.69bnSaudi Arabien $ 38.2bnIndia $ 30.0bnSource: SIPRI. Alle tal fra 2008.

USA er fortsat det største spender, der tegner sig for 58% af det samlede globale forbrug stige i løbet af det seneste årti, selv om Kina og Rusland har reduceret hul.

Begge tredoblet militære udgifter i løbet af det seneste årti, og Rusland "opretholder planer for yderligere stigninger trods alvorlige økonomiske problemer".

Militærudgifterne i Mellemøsten faldt en smule i løbet af 2008, men SIPRI ser dette som et midlertidigt fald. "Mange lande i regionen [er] planlægning store våben køb", SIPRI siger.

En undtagelse var Irak, hvis militære budget steg 133% i løbet af 2008 sammenlignet med 2007. "Irak er stadig stærkt afhængige af den amerikanske for AMS leverancer, med mange ordrer planlagt," SIPRI siger.

Amerikanske militærudgifter tegnede sig for 58% af det samlede globale forbrug stige i løbet af ti år, med ekstra midler, der er afsat til at bekæmpe den "krig mod terror".

Hertil kommer, at krigene i Afghanistan og Irak koste USD 903bn.

"Ideen med den " krigen mod terror 'har tilskyndet mange lande for at se deres problemer gennem et stærkt militariseret linsen, at bruge denne til at retfærdiggøre høje militærudgifter, "siger Sam Perlo-Freeman, chef for de militære udgifter projekt på SIPRI, eller Stockholm International Peace Research Institute.

Trouble forude

Høje militærudgifter kan medføre økonomiske problemer for selv de rigeste nationer, SIPRI insisterer.

"I løbet af otte år formandskabet for George W Bush, USA's militære udgifter steget til det højeste niveau i faste priser siden Anden Verdenskrig," SIPRI siger.

"Denne stigning har bidraget til kraftigt stigende budgetunderskud," årbogen stater, der peger på, hvordan både Irak og Afghanistan konflikter blev finansieret "primært gennem nødsituation supplerende bevillinger uden for den regelmæssige budgetmæssige proces", der finansieres gennem låntagning.

"Arms virksomheder kan blive udsat for faldende efterspørgsel i fremtiden, hvis regeringer skåret militærudgifterne som reaktion på stigende budgetunderskud," SIPRI bemærket.